Om Leksands Parkgolfklubb


Leksands Parkgolfklubb

Insjöns Parkgolfbana  

Vattberget i Insjön, Sweden


Historia om klubben


Söndagen den 23 september 2007 invigdes den första permanenta Parkgolfbanan i Sverige och även i Europa. Banan ligger på det natursköna Vattberget i Insjön.


   Idén att introducera Parkgolf i Sverige tog ordentlig fart i samband med de resor som arrangerades till   Leksands kommuns vänort Tobetsu i Japan i juni 2007, när vänortsutbytets 20-årsjubileum firades. Där var en av aktiviteterna en runda på en av de många Parkgolfbanor, som finns på ön Hokkaido. De flesta av de svenska besökarna deltog i denna obekanta sport - med varierande resultat.

   Direkt när deltagarna i japanresan kommit hem började förberedelserna för att få till stånd en Parkgolfbana hemma. De drivande i projektet, som också stått för det mesta av förberedelsearbetet var Teruo Hakata, f.d. Tomoku Hus AB Insjön, Bertil Daniels, f.d. kommunalråd i Leksand, Alf Vigren, Stiftelsen Hantverk & Utbildning i Leksand, Hans Hellström och Mats Lyck, Åhls hembygdsförening i Insjön. 

   Alla var eniga om att banan skulle ligga i Insjön som ju genom husfabriken där – numera japanska Tomoku Hus – är den ursprungliga orsaken till vänortsutbytet mellan Leksands kommun och japanska Tobetsu.


   I Insjön fanns också ett markområde som passade utmärkt för ändamålet, nämligen parkområdet på Vattberget. Kommunen är ägare till huvuddelen av marken och gav snabbt ett ”byggnadslov” för banan. Åhls hembygdsförening, som också nyttjar marken, var även mycket positiva till idén. En liten del av banan berör Insjöns Tennisklubb, som också ställde sig positiva.

   Byggandet av banan bestod i att borra nio hål i marken, i hålen sätta ner de plåtrör som utgör koppen, placera en flagga i varje hål samt lägga ut nio utslagsplattor, som består av en plastmatta fastnitad på en träplatta. Sen är det bara att slå iväg bollen och hoppas på att komma ner i koppen efter så få slag som möjligt…


International Park Golf Association


This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Acceptera